Bardzo słodziutka, aromatyczna i wilgotna babka. Można ją zrobić w 5 minut- nawet nie wyjmowałam miksera, wymieszałam wszystko widelcem. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast zawsze możecie zmniejszyć ilość cukru. Możecie zrobić je w podłużnej formie, tortownicy, w foremce na babkę czy małe muffinki- to zależy od was. Ja zrobiłam je w średniej wielkości keksówce. Polecam, przepis z tego bloga.
Składniki (np. na keksówkę o długości ok. 30 cm):
- 5 jaj
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4/5 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru (lub mniej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna łyżeczka soli
- kilka kropel soku z cytryny
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- ok. 4 kopiaste łyżeczki gotowanej skórki pomarańczowej (jak do sernika)
- opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy
(Wszystkie czynności można wykonać widelcem lub mikserem.)
- Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać jogurt, wymieszać. Dodać olej, cukier, sól, sok z cytryny, aromat i skórkę. Znów wymieszać.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i dokładnie wszystko połączyć.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/ kaszą manną. Przelać ciasto.
- Piec w 160°C do momentu, aż będzie ciemnozłote-jasno brązowe, a włożony patyczek suchy.
- Wystudzoną babkę można polać lukrem pomarańczowym lub posypać cukrem pudrem, ale wydaje mi się to zbędne, gdyż jest bardzo słodka.
SMACZNEGO!
muszę wypróbować, lubię takie ciasta a ta babka wygląda na mięciutką i wilgotną
OdpowiedzUsuńwspanialy blog
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
Usuń