czwartek, 21 sierpnia 2014

bułki z cukinią- najsmaczniejsze bułki pszenne!

Przysięgam wam, że lepszych bułek z białej mąki nie znajdziecie :) Są bardzo, bardzo mięciutkie, ładnie wyrastają, a do tego mają chrupiącą skórkę. Cukinii w bułkach nie czuć ani trochę, wpływa ona raczej na wilgotność ciasta, bo na smak ani trochę. Za to czuć lekki ziołowy posmak, za sprawą ziół prowansalskich. Godne wypróbowania! Przepis znalazłam na blogu smakowitychleb.


Składniki (na ok. 12 średniej wielkości bułeczek):

  • 180 g cukinii (bez wydrążonych pestek)
  • 30 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 50 + 250 ml letniej wody
  • 630 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka oleju
  • 1 małe roztrzepane jajko
  1. Cukinię zetrzeć (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 50 ml letniej wody. Ostawić, by drożdże "ruszyły".
  3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła prowansalskie i wymieszać. Następnie dodać drożdże, resztę wody, cukinię i olej i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.
  4. Blaszki z piekarnika posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Odrywać kawałek ciasta i formować jak pączki, tzn. spłaszczyć na okrągły placek, a końcówki zlepiać ku środkowi, by powstały ładne, okrągłe bułeczki i układać na blaszce sklejonym do spodu. Najlepiej układać po 6 na jednej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można również nadciąć je od góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 20 minut, aż będą łanie rumiane.
SMACZNEGO!




1 komentarz: